Медиите за нас

Компютърни кабинети ще работят и през ваканцията

Шест училища предоставят компютърните си кабинети за работа с деца по график, а 10 училищни библиотеки ще работят почти през цялата ваканция. Това съобщиха вчера от общинска дирекция „Образование”. Оттам уточниха, че всички общински училища предоставят откритата си спортна база за ползване през лятото. В някои от тях има изготвен график за организиране на спортни прояви с учители по физическо възпитание и спорт съвместно с отдел „Спорт” към общината.
Това лято на летни лагери ще заминават общо 380 ученици от 10 училища. В две училища пък ще се работи по проекти, финансирани от общината. В НУ „В. Левски” ще се организират всекидневни занимания от 9 до 12 ч. Те са по проект „С любов към родния край” и включват часове по спорт, изобразителна дейност, танци, компютри и туризъм. В ОУ „Капитан Петко Войвода” ще се реализира проектът „Да пазим децата от улицата”. В него ще бъдат включени деца от първи до шести клас. Те ще имат всекидневни занимания по общообразователна подготовка, изкуства, християнска култура и традиции, както и по спорт и туризъм.
Освен това ОУ „П. Волов” организира през юли „Детско морско училище” съвместно със сдружение „Приятели на морето”. НГХНИ „К.Преславски” щя направи пленер с учениците от профил „Изобразително изкуство” и с участие на ученици от профил „Музика” на сцена „Раковина”. В СОУ „Н. Геров” пък организират лятна занималня за бъдещите първолаци.

В-к „Черно море” 21.06.2006

Ученици спасяват дърветата

Пролетните екопразници текат в ОУ „Кап. Петко войвода“. От 2003г училището е носител на зелен флаг и неговите връстници се грижат за опазване на природата. Те подкрепят инициативата за събиране и рециклиране на хартия, като поддържат тезата, че един тон преработена хартия спасява 17 дървета от изсичане. За 27.04 учениците са подготвили изложба на модели от природни и отпадачни материали. До октомври в училището се събират материали за екофонд към училищната библиотека. Координаторът на проекта Цветелина Иванова покани всички на 26-ти април в двора на училището за хепънинг под мотото „Опазвам природата чиста“. Малчуганите работят по международните проекти „Учим за гората“ и „Екоучилища“. Седмокласниците вече са получили награди от конкурс в Испания.

В-к „Народно дело” 25.4.2007

Учат децата да събират разделно отпадаците

На 26 април учениците от ОУ „Кап. Петко войвода“, под формата на игра, ще се учат как да събират разделно отпадъците. Това съобщи вчера Цветелина Иванова, преподавател в училището. Инициативата ще премине под мотото „Опазвам природата чиста“. Тя е част от поредицата пролетни екопразници, организирани всяка година от ОУ „Кап. Петко войвода“, по повод Световния ден на Земята 22-ри април. През тази година стартът на екопразниците е бил на 21-ви април, когато децата са засадили дървета в двора на училището си. Два дни по късно са се включили и в инициативата „Да спасим дърветата от изсичане“ – акция за събиране на хартия. В оставащите дни до 27-ми април, малчуганите освен да се учат как да събират отделно отпадъци, ще могат да се запознаят и с богатствата на живата и на неживата природа, чрез изложба на минерали и скали. Освен това ще им бъде даден шанс и те самите да се изявят в ревю с направени от тях модели от природни и отпадъчни материали.

През тази година училището, което е участник в международния проект „Екоучилища“ и носител на приза „Зелен флаг“, ще попълни и своя екофонд към библиотеката си. По думите на Иванова, това ще стане изцяло със средства на школото

В-к „Позвънете” 25.4.2007

Учениците спасиха 15 дървета

Училище „Кап. Петко войвода“ в кв. „Галата“ посвети тази седмица на екологията. След пролетното почистване на класните стаи, двора и района, децата показаха спортни умения в екоигри. От днес до уикенда школото става център на прояви за опазване на природата. Хепънинг „Събирам отпадъци разделно“, изложба на минерали „Богатството на живата и неживата природа“, мултимедийна презентация по темата са част от програмата. Учениците ще покажат начини за оползотворяване на отпадъчни материали. С литература и видео материали, свързани с прородата, ще се обогати и библиотечния фонд, каза на среща с журналисти в пресцентър „Варна“ преподавателката по физика и химия Цветелина Иванова.

Децата спасиха 15 дървета благодарение на събрана и предадена хартия за вторични суровини, подчерта тя. Училището е носител на приза „Зелен флаг“ от 2003г. Екопразниците се провеждат вече 5-та година с партньорство на природния парк „Златни пясъци“, район „Аспарухово“, РИОСВ, Българското дружество за защита на птиците. Участва и в кампанията „Листи по лист“

В-к „Черно море” 25.4.2007

Лятно училище

За първи път в ОУ „Капитан Петко Войвода” се организира лятно училище. Инизиатор е училищното настоятелство. Идеята е част от проекта „Да предпазим децата от улицата”, финансиран от общинската дирекция „Младежки дейности и спорт”. Занятията ще са безплатни и ще се провеждат всеки ден от 9,30 до 13,30 ч. Предвидени са множество конкурси, изложби, спортни състезания, ексурзии, излети, посещения на културни, исторически и природни забележителности. Планирани са и ексурзии до Шумен, Плиска, Преслав и Мадара.

В-к „Черно моере” 28.06.2006